Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs, că în atacul recent al ruşilor la Sloviansk au murit 11 persoane între care şi un băiat născut în 2021. “Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat”, a precizat el.
UPDATE 3: Ungaria a interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina
Guvernul premierului ungar Viktor Orban a interzis sâmbătă importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina, afirmând că situaţia actuală ar provoca daune grave fermierilor locali, transmite Reuters.
Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care va intra în vigoare această măsură, dar a spus că aceasta va expira la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul de la Budapesta şi-a exprimat speranţa că vor avea loc schimbări de reglementări la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cele privind eliminarea taxelor de import pentru produsele ucrainene.
Polonia a anunţat la rândul ei, sâmbătă, mai devreme, decizia de a liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczyński.
Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, lovind preţurile şi vânzările pentru fermierii locali, relatează News.ro.
UPDATE 2: Preşedintele Zelenski cere NATO garanţii de securitate înaintea aderării
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie, informează dpa.
„Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (…) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.
Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele, scrie Agerpres.
UPDATE 1: Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere în Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova
Președintele Vladimir Putin a participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Paște organizată de Biserica Ortodoxă Rusă.
Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată mov închis, liderul de la Kremlin a asistat la slujba din Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, ținând în mână o lumânare roșie aprinsă, conform imaginilor live transmise din timpul slujbei de la miezul nopții. (CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI…)
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs, că în atacul recent al ruşilor la Sloviansk au murit 11 persoane între care şi un băiat născut în 2021.
Zelenski a spus că sub dărâmături mai sunt cadavre. “O operaţiune de salvare este încă în desfăşurare în Sloviansk, Donbas, în urma atacului cu rachete ruseşti de ieri. Se relatează că sub dărâmăturile clădirilor se mai află cadavre, din păcate… Numai această lovitură teroristă a avariat şi distrus peste 50 de clădiri rezidenţiale, dintre care mai mult de 30 sunt blocuri. Peste 20 de persoane au fost rănite, iar până în acest moment, 11 au murit. Printre ei se numără un copil foarte mic – un băiat născut în 2021. Condoleanţe rudelor, tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi… Niciunul dintre cei care sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat”.
“Astăzi au fost emise încă două decrete cu sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor care împărtăşesc vina pentru această teroare sau o ajută. În special, acestea sunt sancţiuni împotriva persoanelor care promovează statul terorist sub deghizarea sportului. Împotriva celor cu legătură cu oficialii săi. O listă separată include companii IT care sponsorizează teroarea sau oferă oportunităţi digitale de continuare a agresiunii.
Sincronizăm toate sancţiunile ucrainene cu sancţiunile globale, este un proces inevitabil. Mulţumim tuturor celor din instituţiile internaţionale şi din statele partenere care lucrează cu noi, cu oficiali guvernamentali, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare, serviciile de informaţii şi Biroul nostru”, a mai afirmat el, citat de News.ro.
Război în Ucraina, ziua 411: SUA evaluează impactul scurgerilor de documente referitoare la război